top of page
Фото автораУВ

Vivienne Mort — годі говорити про того кого нема

Vivienne Mort грають інді-рок. Мені, як людині, яка колись слухала багато металу, додати слово рок до гурту складно. На мій смак — це дуже якісний поп. Взагалі слухати музику виключно за жанрами дурнувата ідея. Варто розвивати смак, щоб розуміти, що добре, а що погано. Ну і простіше, подобається чи ні, адже музика про задоволення. Цей колектив я відкрила для себе в далекому 2015 році, навчаючись в університеті, з пісні Vivienne mort Сліди маленьких рук. З цього часу постійно слідкую за новими релізами та програмами. Гурт має свій благодійний фонд, допомагає війську та дає концерти на передовій. Тому відвідуючи виступи Vivienne Mort ви підтримуєте не тільки артистів, але й армію.


Як створили гурт


Музиканти локалізуються в Києві, перший альбом «театр Pipino» було записано у 2013 році. Але гурт утворився набагато раніше у 2007. Вокалістка Даніела Заюшкіна почала шукати музикантів для виконання своїх пісень. Подала оголошення на платформі livejournal (хтось повинен пам’ятати і таке). Почала співати у метал гурті Etwas Unders . Це був перший досвід роботи у колективі. Ще на репетиційній базі, інший головний учасник Гліб Проців вперше почув Даніелу. Тоді він грав в Megamass. Гліб натрапив в інтернеті на виступ Заюшкіної і запропонував зробити демо. Після цього став ударником та продюсером Vivienne Mort.


Гліб Проців свою кар’єру починав у Megamass, потім грав у Крихітка Цахес. Зараз також задіяний у проекті «Покруч». Ще на етапі створення гурту Даніела з Глібом зрозуміли, що музика не продається і потрібно грати тільки те, що подобається їм самим. Тому вони не дуже зважають на тренди та смаки слухачів. Їм вдалося знайти своїх поціновувачів, адже щирість вона притягує. 


даніела заюшкіна, гліб проців

Однією з перших записаних композицій була Vivienne mort Лети, дуже красива та ніжна пісня. Поступово з виходом альбомів знімалися й кліпи, які вже попадали на телебачення, а далі повні зали на концертах. У більшості музичних номінацій в нас як завжди вигравали проєкти сумнозвісного Потапа та  Hardkiss. Але Vivienne Mort відмічали багато критиків. Через наповненість ринку всім відомими персонажами та не достаток фінансування у гурту було менше ротацій. Наразі колектив знаходить все більше слухачів. Вони зробили великий вклад у розвиток якісної української музики. У 2017 році проходили відбір на Євробачення, але до виступу на конкурсі так і не дійшли. Зате з’явилася красива композиція «Vivienne mort іній». Завдяки пісням дівчина доносить свої емоції, думки та почуття до глядачів. І виходить в неї це дуже добре.


Vivienne Mort пісні


Щодо назви, однозначно вона не перекладається. Але якщо трохи заморочитися, то можна зрозуміти, що малося на увазі. Тому на мою скромну думку це перехід від життя до смерті. З французської мови перекладається так:


  • Vie — життя;

  • Vienne — приходити;

  • Mort — смерть.


Лірика відповідає настроям, вона про почуття, переживання у формі легкої поезії. Наразі гурт має два повноцінні альбоми «Театр Pipino та мій улюблений — «Досвід». Загалом їх більше, бо тут ми не врахували міні-альбоми. Матеріалу для прослуховування багато. Початкові роботи мають дух кабаре та готики. Ці композиції доволі запальні, але все одно в них ховається певна іронія та тихий сум. В більш пізніх роботах прослідковується дитяча наївність, надривність емоцій, рефлексія на навколишній світ. Пісня Vivienne Mort Пташечка, яка посприяла популярності гурту, дуже відображає всі ці настрої.



На альбомі Vivienne Mort «Досвід» майже немає прохідних пісень. Він зроблений дуже добре, зріло та врівноважено. Так про нього відгукується сама авторка Дана Заюшкіна:


Спочатку, ще до нашої ери, ціль трагедії була — показати глядачам, що те, що розважає їх зі сцени, не має кидати їх у відчай, коли буде розігране на більшій сцені — в житті. Гадаю, «Досвід» найкраще впорався з ціллю.

Vivienne Mort концерти


Якщо у вас буде можливість відвідати виступ, не вагайтесь та купуйте білети. Я була на акустичному концерті при свічках. Атмосфера дуже затишна, окрім музики відчуттів додає світлове оформлення. Слухачі завжди долучаються і підспівують, гурт об'єднує зовсім різних людей. Живе виконання здатне викликати мурахи по шкірі.


На останок, хочу зауважити, щодо культури відношення до артистів. На рок концерти колись було заведено йти вже на підпитку і не стримувати себе. Ця традиція потроху зникає, що не може не радувати. Невігластво та викрики, яку пісню далі грати виконавцю, хоча концертна програма планується заздалегідь. Це неповага до артиста.


Я побувала на сольному виступі Даніели Заюшкіної і відзначила один момент. У людинки задзвонив телефон, а ми знаємо, що на будь-якому заході треба вимикати звук. Так ось людинка ще й зняла трубку і почала розмовляти. Дана зупинила концерт і пояснила, що так робити не ґречно. Прикро, що такі речі треба пояснювати, але гарно, що артисти звертають увагу і виховують культуру у публіки. Людей варто поважати, ми ж не кацапи.


А тепер пропоную короткий топ пісень:


155 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page