top of page
Фото автораУВ

Емма Антонюк «Палає»

Оновлено: 13 черв.

Емма Антонюк популяризаторка читання, авторка ютуб-каналу «Це ніхто не буде дивитись» і співавторка каналу «Палає». До цього працювала журналісткою у новинній службі «Вікна» на каналі СТБ. Деякі її інтерв’ю викликали активні дискусії в суспільстві, як от з Іво Бобулом, Раміною та Марією Єфросиніною.


Емма Антонюк коротка біографія


Народилася в місті Хотин Чернівецької області. У 2012 році працювала на Чернівецькому каналі ТВА з цього почалася кар'єра на телебаченні. На СТБ працювала у програмі «Вікна», тому ви неодноразово бачили її по телеку. Далі працювала у «Центрі прав людини Зміна», Українській Правді, до 2022 році писала у часописі НВ у рубриці література, зараз пише для видання «Гендер в деталях». Загалом Емма Антонюк особисте життя не виставляє на публіку, щоб її репутація не впливала на близьких.


Дуже вдячна програмі «Вікна», де вона отримала багато професійного досвіду. Там вдалося зробити рубрику «Книжка від зірки». Добивалася Емма цього майже рік, а у відповідь чула: «Це ніхто не буде дивитись». З «Вікон» довелося піти, після впровадження телемарафону і в таких умовах працювати вже було не комфортно. Як би ми всі не стібалися з райдужних новин у телемарафоні, але на 2024 рік вже закладено 198,3 млн за даними народного депутата від фракції «Голос» Ярослава Железняка.


Старі добрі новини з допотопних часві. Дякую за цю нейомовірну класику. «Генітальна творчість!» - сюжет про те, що кур'єр намалював пеніс у ліфті, класика.



Емма Антонюк Ютуб


емма антонюк яна брензей

Проєкт «Палає» Антонюк запустила у 2021 році разом з журналісткою каналу СТБ та подругою Яною Брензей. Канал має слоган: «Чесні розмови про те, від чого палає». Серед тем: розвінчування кацпських наративів, сексуальне виховання, фемінізм, сексизм, мовне питання, війна, політика та будь-які резонансні новини. Раз на місяць роблять випуск книжкового клубу «Вовчиці». Анонсують книгу для читання, а потім оголошують стрім-обговорення з глядачами. Назва «Вовчиці» символізує прихильність до авторки Марко Вовчок. Також на «Палає» вперше з’явилася рубрика «Це ніхто не буде дивитись», інтерв’ю з відомими українськими особистостями, через призму книжок, які вони читають. Тепер цей проєкт переріс в окремий канал.


Деякі люди критикують Емму, через те, що її забагато в інтерв'ю. Концепція каналу у тому, що це рівноправна бесіда. Емма Антонюк, інтерв’ю робить без пієтету до гостя, не зважаючи на зірковий статус. Ставить незручні питання і виказує власні думки, захищаючи свої цінності, бо деякі гості здатні транслювати людоненависнецькі наративи. Для неї думка інтерв’юера також важлива, тому це не є класичними інтерв’ю.


Скандальні інтерв’ю


іво бобул емма антонюк

Було декілька резонансних історій про які ви могли чути. Конфлікт з Іво Бобулом, Раміною Есхакзай та Марією Єфросиніною. Отримала велику долю гейту. Публічні персони часто переживають подібні нападки з боку глядачів, тому потрібно мати стійку психіку. Емма зазначає:

«Якщо обираєш роботу з публічним простором потрібно бути готовим до цього або вміти з цим працювати. Або не обирати цю роботу, бо будеш страждати».

Раміна Есхакзай бере інтерв’ю та робить випуски у гарячих точках, транслює контент на канлі мільйоннику «RAMINA». Канал доволі популярний, але більше для мас-маркету. На інтерв’ю Еммі Антонюк був дуже помітний контраст між когнітивними здібностями блогерок. Багато людей вирішило, що Емма покликала Раміну спеціально, щоб вигідніше виглядати на її фоні. Я дивилась це інтерв’ю і дійсно контраст не помітити неможливо. Емма пояснює, що запросила Раміну через те, що в неї багато переглядів, є соціальний капітал і вона промовляє до більшої аудиторії. Емма не несе відповідальності за чужу інтелектуальну прокачку.


Конфлікт пішов далі, через езотеричну книжку російського видавництва, яку принесла Раміна. Оскільки це канал про цінності, їх довелося захищати. Позиція Емми, що російській книзі не місце, оскільки вона століттями витісняла українську. Після цього зауваження з каналу зникла монетизація через скаргу, але не впіймали, не злодій. Мораль цього така, що треба прокачуватися інтелектуально, захищати свої цінності та не толерувати російським продуктам, а створювати і підтримувати своє.



Емма Антонюк та Маша Єфросиніна. Все сталося через відео з обкладинкою де було написано «Українська гнида» з фото Марії та Емми. Оскільки це клікбейт, то всі подумали, що образа саме Єфросиніної. Якщо подивитися випуск стає зрозуміло, що Емма каже про себе, а не про неї. На початку повномасштабного вторгнення Єфросиніна не хотіла переходити на українську мову, бо це було не на часі і втратилася би хімія її передачі з Олею Поляковою. Вона публічна особа і несе відповідальність, є прикладом для інших людей. Марія посперечалася-посперечалася, але після суспільного резонансу таки перейшла. Це виявилося не складно.


Іво Бобул та Емма Антонюк розпочали суперечку, через сексистські висловлювання співака. Він сказав, що всі жінки продажні і їм потрібні шуби та гроші. Це груба мізогіністська заява. Емма вступилась і почала активно захищати жінок. Бобул просто встав та пішов. Загалом блогерка знала, що він сексист, але не була готова до такої реакції. Далі Бобул всюди казав, що не давав згоди, але ж сам прийшов на інтерв'ю і погодився на всі питання. Дивний динозаврик. Форбс після відео з Бобулом зробили статтю про те, що продажі книжки «4 000 тижнів», яка фігурувала в випуску, зросли в п’ять разів. На критику Емма Антонюк зазначає:

«Якщо хтось популяризує читання в країні ефективніше познайомите мене з цією людиною будь-ласка».

Емма не перестає акуентувати увагу, що це канал про популяризацію читання та цінності. Через 30 років жінки, і суспільство загалом, будуть розуміти хто правий а хто ні, і дискусії будут не доречні. Кошти виручені з переглядів цього інтерв'ю, було пожертвовано  на підтримку постраждалих від сексизму жінок. 300 000 після розіграшу книги «4 000 тижнів» пішли на підтримку жіночого ветеранського руху.


Про цінності


Ірина Фаріон, Емма Антонюк, зараз в нас знову починають маргіналізувати захисників української мови. Порівнювати цих жінок у корені неправильно. Адже Фаріон «орлиця». Всі близькі подруги Емми російськомовні і для неї не важливо, як людина спілкується в побуті. А от у публічній сфері українська мова повинна бути всюди. У сфері послуг, освіти, контенту і всьому, що регулюється законом про мову. Цими речами нехтувати не варто, бо ми бачимо, до чого це призводить.


Росіяни палять українську книгу, коли заходять на наші території. В нас після деокупації нічого не залишається в бібліотеках. З інтернетом також проблеми, тому люди приходять у бібліотеки, щоб відволіктись та провести дозвілля. Емма збирає і відправляє книжки на деокуповані території. Виконує багато запитів з передачі книг до бібліотек.


Окрім просвіти та мовного питання, займається правами жінок та є феміністкою. Зробила багато у цьому напрямку. Допомагає жінкам пережити насилля, надає розголосу темі і спонукає до дискусій у суспільстві. Бере участь у проєкті Емма Антонюк  «Гендер в деталях». Цей проєкт має на меті розбивати гендерні стереотипи.


Емма Антонюк має ціль побудувати справжній книжковий ринок в Україні і докладе для цього будь-яких зусиль. Мріє, щоб у кав'ярнях були книги. В нас існує культура кави і нехай поряд розвивається культура книги. Колись відкриє власну книгарню. Вона гарна журналістка і стає сумно, коли розумієш, що в нас топ-журналіст в країні Гордон. Який до себе на канал кличе ізотериків, конспірологів та русню.




291 перегляд

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page