top of page
Фото автораУВ

Ілларіон Павлюк «Я бачу, вас цікавить пітьма» відгуки

Детектив, який захоплює з перших сторінок. Будьте готові, що на декілька днів ви можете випасти із реальності. Навіть знаючи головну інтригу хто вбивця, все одно цікаво перечитувати. Не важливо скільки сторінок в «Я бачу, вас цікавить пітьма», адже неймовірна кількість алюзій і відсилок не дадуть засумувати. Розгадати всі посилання з першого разу точно не вийде. В романі немає нічого випадкового, персонажі, їх дії, предмети навколо, імена і навіть репліки, тісно переплетені між собою.


Кому присвячена книга «Я бачу вас цікавить пітьма»?


Ілларіон Павлюк

Ілларіон Павлюк український письменник та військовий, служив у ГУР МОУ, наразі очолює «Управління преси та інформації Міністерства оборони України». Народився у Скадовську Херсонської області. Потім з семи років жив на Сахаліні. Повернувся у 16 років і жив у Луганську, там і вчився. Крім письменницької діяльності створював телевізійні проекти, які ви могли бачити по ТВ або на ютуб:


  • «Код нації»;

  • «Звичайні зомбі. Як працює брехня»;

  • «Зомбі 2. Промивка Мізків»;

  • «Лазуровий пил» і тд.


Якщо не помиляюсь, ці передачі крутилися на ICTV. Свою кар'єру починав як журналіст. Працював автором передач на багатьох каналах. Був кореспондентом на Близькому Сході. Отримав контузію у секторі Гази. Одружений і має чотирьох дітей. Діти є центральною темою його романів, донька Павлюка померла в п’ятирічному віці. Тому книга «Я бачу вас цікавить пітьма» виказує свою головну ідею вже на самому початку.


«Діти не мають помирати.
Ксеня гмикнула і сумно кивнула:
— От тільки реальність зовсім інша. Кожному своє.
— Кожному своє… — задумливо повторив він. — А знаєш, де було так написано? На воротах Бухенвальду.
— І?..
— Нічого хорошого там би не написали.
— А що в цих словах поганого?
— Що поганого… Ну, от уяви на секундочку, що твоя робота — відчинити оті ворота. Нічого ж такого, так? Просто собі відчиняєш. Щоправда, в концтаборі… — він помовчав. — Я думаю, напис над входом був зроблений саме для тих, хто може засумніватися. «Кожному своє» — це ідеальне виправдання будь-якого зла. Випало тобі відчиняти браму? Відчиняй. Їм — задихнутися в газовій камері? Добре, що не тобі. Кожному своє! А головне, ніхто не винен — просто так сталося.»

«Я бачу, вас цікавить пітьма» пояснення


Навіть якщо не розуміти, як декодувати певні сенси у книзі, її все одно цікаво читати. Можна самостійно обрати реальність для персонажів. Наше сприйняття побудовано так, що ми намагаємося пояснити все ірраціональне. «Я бачу, вас цікавить пітьма» має жанр детектива з елементами містики. Головного героя збиває машина і він потрапляє у село «Буськів Сад», за всіма ознаками це пекло. Ця відповідь задовольнить людей, які вірять у містику. Для раціоналістів, герой знаходиться в комі і перетравлює своє життя у свідомості. Можна обрати пекло або хворі галюцинації. Книга «Я бачу, вас цікавить пітьма» кінець матиме такий, який ви виберете самі.


«Безодня Пекла» Сандро Боттічеллі
«Безодня Пекла» Сандро Боттічеллі

Як зазначає один з центральних персонажів Харитон (Харон): «Мистецтвом треба цікавитись, тоді світ стає пізнаваним» — ця цитата ключ до книги. Більшість образів побудовані на картинах Ієроніма Босха зокрема триптиха «Сад земних насолод», «Божественної комедії» Данте Аліг'єрі, «Аліси у дивокраї» Льюїса Керрола, античній міфології та «Біблії». Це базове підґрунтя для розуміння книги. Майже кожен центральний персонаж уособлює певний гріх:


  • Андрій — байдужість;

  • Слідчий Субота — ненажерливість;

  • Арсен — гнів;

  • Медсестра Оксана — блуд;

  • Пожежник Захар — заздрість;

  • Мер Павло Борисович — жадібність;

  • Звір — гординя.


Інша плеяда персонажів жителі пекла. Людство для них втрачене, вони не сподіваються на добрі вчинки і спасіння душі персонажів. Але продовжують грати з головним героєм і ставляться до нього з цікавістю. Андрій Гайстер працює кримінальним експертом і їде у відрядження , щоб розшукати маленьку дівчинку, яка зникла. Вивіска послення «Буськів Сад» гасне і виходить «Буськів Ад». Він зустрічає Хартитона (Харона), який має переправити його через річку Туонь у село. На торпеді в машині Харитона велика колекція монет і ми розуміємо, чому він їх колекціонує. В давнину мерцям до рота клали монету, як плату за переправу на той світ. Тому опинившись у поселенні Андрій дістає монету з рота.


Але є один нюанс, пекло в нас не зовсім за античною міфологією. Харон переправляє його через річку Туонь, яка має відношення до фінської міфології. Там пекло з декорацій звичайного життя. Людина безкінечну кількість разів переживає найгірший момент свого існування. Головний герой Андрій Гайстер має прізвище, яке перекладається з німецької, як лелека. Тому на обкладинці книги чорна зіниця цього птаха. У нашому народі лелеку також називають бусько. Це дає розуміння, що ми перебуваємо у персональному пеклі головного героя.


Харитон по батькові Еребович. Ереб — це пітьма та вічний хаос. Він грає своїми підопічними, а в цьому йому допомагають інші демони. Сліпий бармен та черниця. У книзі «Я бачу, вас цікавить пітьма», черниця пов’язана з єгипетською міфологією. У неї на грудях амулет жаби, що означає богиню Хекат. Саме вона має владу воскрешати мертвих. І тому в селищі немає кладовища, а всі хто вмирає повертаються та отримують забуття, щоб пережити все знову.


Не обійшлося і без Пандори, у романі «Я бачу, вас цікавить пітьма» просто Дора. Жінка  з’являється нізвідки і дає підказки головному герою. Допомагає вона йому, бо їй цікаво чим завершиться історія, адже Пандору згубила саме цікавість. В покарання за свій гріх вони з чоловіком перетворились на птахів. В книзі за кожним персонажем закріплено птаха, щоб краще зрозуміти його сутність.


«Я бачу, вас цікавить пітьма» хто вбивця?


У селищі є маніяк, який жорстоко вбиває жінок. У книзі його називають Звір. І загадкою всього сюжету є запитання, хто він? Уважний читач, здогадається одразу. В мене так не вийшло. Лінія Звіра робить історію детективною, адже головний герой криміналіст. Опиняється там, бо розслідує зникнення дівчинки і паралельно шукає вбивцю жінок. Автор все ж дає нам підказку і ми дізнаємося хто це, раніше за Андрія Гайстера. Цікавий факт, що за спостереженнями, вбивці не мають почуття гумору. Так наприклад Чикатило визнавав, що найскладніше для нього було жартувати. Гумор є ключем до симпатії та довіри, треба ж якось сподобатися людині, щоб заманити її у тенета і не налякати раніше. Звір скоював свої злочини, бо хотів відчувати любов. Сприйняття любові формується в дитинстві від поведінки батьків. Його мати знущалася над ним в дитинстві і це вплинуло на його розуміння любові. Звір був травмований, тому і любов бачив у останньому подиху жертви. Для нього це була суміш болю, жалю та покори.


Як я вже казала, за персонажами закріплені птахи для розкриття характерів. Пташка вівсянка, яка символізує його останню жертву Христину, перетворилася саме на неї, бо хоче захистити дитину. Ці пернаті імітують слабкість, щоб віднадити хижого звіра від пташенят і відвести від гнізда. Її подруга Оксана, яка символізує гріх розпусту, зозуля. Вона покинула своє немовля вмирати. Спокутує свої гріхи неможливістю завагітніти. Тому спить з усіма чоловіками в надії мати дитину.  Кожному розповідає, що саме їх ім’ям назвала хлопчика, який помер у лікарні і прожив 6 хвилин. Її чоловік Арсен птаха не має, він знаходить кроля який живиться м’ясом, тобто підпитується люттю. Кролик має ім’я Хантер, тобто мисливець, полює на людські негативні почуття. Гріх Арсена — гнів. Він вбиває всіх коханців дружини знову і знову.


Як ми з’ясували до цього, головний герой в нас лелека. Саме ці птахи, коли їм підкладають чужі яйця, руйнують гніздо та вбивають партнера. Персонаж Гала символізує, його дівчину Алісу. Оскільки Андрій не читає книжок, він не знає, що вагітність рахують не з дня останнього сексу, а з дня останньої менструації. В реанімації знаходиться його дитина і тому він намагається знайти в катакомбах дівчинку Надійку. Вона не сильно страждає в пеклі, адже гріхів не має. Там опинилась з матір’ю, бо вона не хрещена. Гріх Андрія і Аліси — це байдужість. І коли Андрій обирає байдужість, він бачить людину у масці. Людина у масці полює на вісянку, бо вона хоче привернути увагу героя, щоб він не залишався байдужим.


Цікавий факт щодо такої пташки, як синичка. Вона пробиває голову кажанам та маленьким пташкам, щоб виклювати їх мозок. Вони не гребують і трупами. Ці птахи з’їдають 300-400 комах на день. В книзі цей птах мер міста Павло Борисович, який має гріх жадібність. Йому всього мало, складає в себе гаражі та краде у неймовірних масштабах багато непотрібних речей. Його поплічник слідчий Субота символізує ненажерливість, а його птах індик. Він тупий та полохливий. Злітає лише тоді , коли за ним женуться, й забуває партнерку тієї ж миті, як закінчує паруватися.

Харитон пропонує всім своїм жертвам угоду за невелику послугу в обмін на забуття. Всі персонажі отримають течку з фотографіями, в залежності від гріха власника, світлини різні. Вона живить та підсилює гріхи, а також пропонує порятунок попередивши заздалегідь, що скоїть людина. Цим вона дає можливість врятуватися.


Зі свого боку рекомендую роман до прочитання, він дуже захопливий. «Я бачу, вас цікавить пітьма» аудіокнигу ви можете знайти у застосунку Абук. Велика бібліотека української літератури різних періодів. Озвучка там дуже якісна від популярних акторів. «Я бачу, вас цікавить пітьма» скачати або читати онлайн, також можна на сайті видавництва «Старого Лева». Приємного читання!

1 866 переглядів
bottom of page