top of page
Фото автораУВ

Nazva — яскравий галицько-донбаський гурт

Оновлено: 8 лют.

Nazva гурт, стиль якого за визначенням самих музикантів, альтернативний етно-артхаус. У піснях присутні діалоги, тому виступи трохи нагадують театральне дійство. Нещодавно вийшов повноформатний альбом «Гурма», який я дуже раджу послухати. Серед інструментів використовують контрабас, альт, клавіші, флор-том, скрипку, блок-флейту.


павло гоц ярослав яровенко

Історія гурту Nazva


Колектив складається з двох людей: Павла Гоца та Ярослава Яровенка. Вони позиціонують себе, як галицько-донбаський гурт, бо Павло зі Львова, а Ярослав із Горлівки. Грали разом у фолк-гурті Joryj Kłoc там і познайомились. Сам дует створили ще у 2019 році. Перший альбом з дев’ятьма композиціями вийшов тільки 1 грудня 2022 року. Колектив вам може здатися незнайомим, але ви могли чути трек Nazva «Сіґеле-міґеле». Це словосполучення з ідишу перекладається, як маленьке козенятко, аналог нашого коза-дереза. Пісня створена на основі колядки. Партія скрипки дуже чіпляє. А якщо прислухатися до ритму контрабасу, він перегукується з 50 cent Candy Shop.



Хлопці слухають дуже різні жанри музики, тому не прив’язують себе до одного стилю. Всі пісні відмінні за структурою, одним може бути тільки набір інструментів, що демонструє фірмовий стиль. Тому виходить контрольований хаос у мелодіях. На концертах не роблять навіть однакові аранжування. Кожна пісня виконується від серця, бо домовилися не грати те, що не подобається. Інакше зламається магія виконання.


Часто кооперуються з блогерами, іншими музикантами, режисерами, гумористами. Для документального фільму Віталія Гордієнка «Феномен Івасюка» записали три композиції: «Краса», «Капелюх», «Водограй». Відібрали найбільш близькі для себе, про Донбас, ранню юнацьку пісню та про водоспад Гук. Виявилось, що через авторські права, можна записати не всі пісні Івасюка. З цього міні-альбому почали співпрацювати з лейблом Mozgi Entertainment. Лейбл був створений Потапом, до того як він почав співати в душі. 


За основу текстів гурт бере українські поезії та класику,музика етнічні мотиви різних народів. Жартівливий трек Nazva «На дно» присвячений Івану Франко. Напередодні його дня народження було завантажено кліп. Трек у колабі з дуже класною артисткою Мариною Круть. Якщо ви знайомі з творчістю Франка не на рівні знання імені, прізвища та пари назв творів, то побачите багато відсилок на його життя та твори. Хлопці у кліпі виступають шахраями, відсилка на трикстерів. Міфологічних щахраїв, яких любив описувати Іван Франко у образах Захара Беркута, Лиса Микити. Зняли кліп у нього в домі. Популярність хлопців зростає вже більш стрімко, вони навіть стали фіналістами на відборі у Євробаченні 2024. Оформлення сцени мало відсилки на українських винахідників світового рівня. Тому дивіться відео уважно:


  • світлодіодні лампи Ніка Голоняка;

  • перший гелікоптер Ігоря Сікорського;

  • траса Контрадюка на місяць, енергетично вигідна траса космічного польоту, за розрахунками українського вченого, за ними американці літали на місяць;

  • найсильніша людина світу Іван Піддубний;

  • Петро Прокопович, винахідник вулика.


Це не все, а тільки частина, яку розкрили самі виконавці. Дивіться, там набагато більше цікавого.


Nazva слухати трек «Slavic English»



Альбом «Гурма»


Альбом був названий саме так, бо авторам сподобалося це автентичне слово. Воно має відмінну характеристику від юрби, компанії, юрми. Тому гурма більше описує людей, які об’єднані спільною метою. У записі роботи брала участь така гурма: Пан Роман, Поліна Майко, Євген Клопотенко, Tember Blanche, KRUTЬ, ЮЮ, Renie Cares, Артистка Чуприненко, Andrii Barmalii, Гордій Старух, Віталій Гордієнко, Андрій Шимановський, Даня Повар.


Майже кожен трек відкриває філософська оповідь Пана Романа у формі діалогу з іншими митцями. Такі діалоги, скіти, розкривають альбом. Вони додають йому певного гумору, легкості. Музика і треки дуже різні, але завдяки скітам, все вдалося об’єднати в єдину та змістовну роботу. Nazva «Осінь» ліричний трек, який мені сподобався більше всього на альбомі. Постійно йде контраст між драмою та легкою комедією, це впливає на посилення емоцій та відчутів. Альбом варто слухати від початку до кінця, як цілий твір.


nazva гурма

Цікава історія треку з Артисткою Чуприненко на тему «Лісової пісні». Сама будова пісні класична п’єа. Павло вчився режисурі, тому розуміє, як вибудовується драматургія. Ведуча мелодія на основі нот з «Лісової пісні». Я в театр не ходила, але читала. Тому не дуже в курсі, як там звучать мелодії сопілки. Але судячи з діалогу, здавалося,там романтичні настрої. Та мавка є істотою міфічною і моторошною, більш детально про українську міфологію у статті про Андрія Хіра. Мавка лише здається симпатичною, головний герой в неї закохується, але така тривожна музика підкреслює саме цей образ, що вона не жива істота. Мелодії бентежні і моторошні. Хлопці трохи переробили ноти з «Лісової пісні», але всі інтервали зберегли. Вийшов певний казус. П’єса Волинська, а там замість інтервалів у нотах використовували квінти. Леся Українка вказувала, що записала ці мелодії саме на Волині. А там велика рідкість натрапити на гуцульський лад.


До кожного треку з альбому планують зробити кліп. Щоб об’єднати роботу у єдиний фільм з вісьмома кліпами.


Nazva топ пісні:



Більше в нашому телеграм:


69 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page